Megvan, hol épül fel az új lengyel autómárka első gyára

A nyári bejelentés óta nagy volt a csönd, de most újra hírt adott magáról az Izera: a sziléziai Jaworzno városában épül fel a közvetve állami tulajdonú új autógyártó első üzeme.

Még júliusban jött a hír Lengyelországból, hogy az addig ismeretlen Izera 2023-ra belépne a villanyautós piacra. Az egész előzménye, hogy négy éve négy lengyel állami energetikai vállalat által közösen létrehozta az ElectroMobility Polandot (EMP), amelynek kifejezett szándéka, hogy lengyel villanyautókat kínáljon a lengyeleknek. Ebből lett az Izera nevű (a név az Elba egyik mellékfolyójától jön) autómárka, aminek kész autója még nincs, de két formaterve már igen: a villanyos szabadidő-autók és kompaktok piacán kezdenék a helyezkedést három éven belül ezzel a formavilággal.

Az Izera helyszínválasztása alighanem összefügg azzal, hogy a kinézett helyszín régiójában már a Fiat és a PSA is gyártat autókat, azaz a beszállítói kör adott. Maga a gyár amúgy közvetlen 3000 embernek ad majd munkát ha felpörög a termelés. A tervek szerint 2023-ban, de úgy hallani, a járvány miatt várhatóan csak 2024-ben lesz piacra lépés. Addig azért még van mit eldönteni a helyszínválasztáson túl, a lengyelek nem választották ki például a platformot, amire az autók épülnek majd. Három gyártó van még versenyben, a VW a MEB-bel, de a Hyundai és a Toyota villanyos alapja is lehet befutó.

A cikk forrása: totalcar.hu