A Toyota nyerte az új korszak első Le Mans-ját

Hiába a szabálymódosítások és a vele jött új autók, idén is komolyabb kihívó nélkül nyert a Toyota a Le Mans-i 24 óráson. A japánoknak ez volt zsinórban a negyedik sikerük, és ez volt az első, amit a Conway/Kobajasi/Lopez-trióval szereztek.

reg

Új gyártók feltűnését remélve, hosszú rákészülés után bevezették a megbízhatósági versenyzésben a Hypercar kategóriát. A korábbi LMP1 prototípusokkal szemben a szervezők szándéka szerint ez az új kategória olcsóbb és több rokonságot mutat a széria sportautókkal – ez a két tényező önmagában nagy vonzerő a gyártóknak, jönni is fognak egy-két éven belül sokan: BMW, Ferrari, Peugeot, Porsche, Lamborghini. Az idei Le Mans-i futamra érdemi gyári jelenléttel a tavalyi évekhez hasonlóan megint csak a Toyota készült, és még ha ott volt a Hypercar mezőnyben az Alpine és a Glickenhaus is, a japánok óriási fölényben voltak, amit kettős győzelemre váltottak vasárnap délutánra.

E9Vqdb6XoAUgJiV

A korábbi három évvel szemben ezúttal nem a 8-as számú Toyota volt a domináns. Buemi/Hartley/Nakadzsima trióját már az első kanyarban kilökték, innentől pedig csak követni tudták a 7-es számú csapattársakat. A címvédő triót ráadásul a futam nagy részén üzemanyagpumpa-problémák is hátráltatták, így végül két kör hátrányban végeztek a Conway/Kobajasi/Lopez hármas mögött, mely alakulat minden tagjának ez volt az első Le Mans-i győzelme. 

g5r

Az LMP2-es kategória idén is szoros meccseket és nagy fordulatokat hozott. Több nagy esélyes is komoly ütközésekbe, kényszerszünetekbe került, a kategóriagyőzelem pedig a 24. órában, konkrétan az utolsó körben dőlt el, amikor az addig vezető Ye alatt megállt az Oreca. A győzelem ezután a másik WRT Orecához került, a Frijns/Habsburg/Milesi hármashoz. A hasonlóan kiélezett GT-autós mezőnyben idén az AF Corse Ferrarija nyert.

A cikk forrása: totalcar.hu