Videón a Volkswagen cuki töltőrobotja

Kereken egy évvel ezelőtt mutatta be a Volkswagen a robotöltőjét, ám az akkor még csak fantázia-, és tervrajzokon létező koncepció most már videón is látható. Az alapötlet változatlan: a Mobil Töltő Robot a foglalt töltőhelyekre kínál megoldást azzal, hogy autonóm módon egy-egy komód-méretű akkumulátor-egységet húz a töltést kérő autóhoz, a karjával csatlakoztatja, majd visszatér a helyére, és várja az újabb kéréseket.

 A dízelbotrány után a Volkswagen óriási pénzt fektet az elektromos imidzsre – gyorstöltő hálózatot épít Amerikában (Electrify America) és Európában (Ionity), sorra mutatja be a tisztán elektromos járműveket, de emellett úgy tűnik, a marketingre is ráéreztek. Németidegen módon, szinte japánosan érzik a cukiságfaktor fontosságát: a töltőrobot nagy, bárgyú szemeket mereszt, R2-D2-ként csipog, a lekerekített dobozforma pedig a Wall-E barátságos esztétikáját idézi. Minderre valószínűleg szükségük is van a mázsás, önmaguktól mászkáló robotoknak ahhoz, hogy az emberekben kellő bizalmat ébresszenek.

A koncepció azonban néhány megoldandó probléma miatt még mindig messze van a gyártástól. Ezek közül a legfontosabb a robotok és az autók közötti kommunikáció (V2X -“vehicle to everything”) kérdése – ezt illetően még ipari standardot sem sikerült megállapítani, pedig ez a konkurenseknél folyó, hasonló fejlesztések miatt is fontos lenne: többek között a Toyota is benyújtott már autonóm töltőrobotra vonatkozó szabadalmi kérelmet.

Volkswagen-Laderoboter-Revolution-5

A másik bejelentett újítás valamivel közelebb áll a valósághoz: a töltőállomások oszlopaiba építenének akkumulátorokat, hogy azok az elektromos hálózat túlterheltsége vagy egy áramkimaradás esetén is biztosítani tudják a töltést. Hogy az eleve nagy kereslet mellett hogyan lehet kifizetődő a plusz akkumulátorok beszerzése, arról nem esett szó.

A cikk forrása: totalcar.hu