Vagy 65 ezer autót hagytak az amerikai katonák Afganisztánban

Az Egyesült Államok hadereje összesen mintegy 76 ezer gépjárművet vásárolt afganisztáni használatra. Ezek nagy részét pedig nem vitték magukkal az augusztus végi kivonulás során.

afganisztan ranger

A teljes állomány mintegy 43 ezer Ford Ranger pickup, 22 ezer Humvee katonai terepjáró, és 900 aknaálló páncélozott jármű (MRAP) volt, amelyeket 2005 és 2016 között szereztek be. Ezeknek az autóknak a zömét hivatalosan az afgán hadseregnek adták át, egy részét pedig a helyi rendőrség kapta meg, de a hatalomátvétel után nyilván minden a tálibokhoz került mostanra.

A kivonuló amerikaiak a legkomolyabb hadifelszerelést persze igyekeztek tönkretenni – a Kabuli Repülőtéren például 73 repülőgépet, a 70 MRAP-et és 27 Humvee-t tettek használhatatlanná – de az az érzésünk, hogy a puszta számok alapján így is Afganisztán marad a világ egyik legnagyobb Humvee felhasználója a következő évtizedben. Terrorista pickuppal pedig maga Amerika látta el az afgánokat hosszú távra, itt a Hilux nemigen rúg már labdába a Ranger mellett.

A cikk forrása: totalcar.hu