Menőségi ugrás – Kia Sorento 1.6 T-GDi HEV 4WD teszt – Toyota hírek

A felhasznált anyagokat illetően nagy az előrelépés. Örvendetes, hogy a klímavezérlés külön panelt kapott. Fotó: Stefler Balázs

Emlékeznek még a Kia Shumára? Netán a Pridera? Most pedig gyorsan vessünk egy pillantást az új Sorentóra és azt hiszem, nem is lehet kérdés, hogy az utóbbi két évtizedben mekkora utat járt be a dél-koreai márka. Sőt, megkockáztatom, hogy az új Sorento simán letagadhatná, hogy ázsiai gyártó terméke!

Sávváltáskor a műszerfal élőképen mutatja a holtteret

A felmenőhöz képest 10 mm-rel hosszabb, 4,81 méteres negyedik generáció igazából egyetlen részletében sem hasonlít a gömbölyded elődre, a tervezők feltűnően éles, határozott vonalakkal dolgoztak, és eközben az arányok is módosultak, az A-oszlop hátrébb került, amitől a gépháztetőt meg tudták nyújtani. Itt meg kell jegyeznem, hogy nekem ugyanaz volt az érzésem, mint a Proceednél, vagyis hogy más modellektől is merítettek ihletet. Míg a Proceed egyes részletei kísértetiesen hasonlítanak a Porsche Panamerára, addig a Sorento faráról nekem a Range Rover ugrott be, főleg a csücsökszerűen előrenyúló hátsó lámpatest szembetűnő. Ettől függetlenül egy jó kiállású autó, de aztán amikor beül az ember, akkor lesz igazán mellbevágó a változás.

A komfort terén nehéz fogást találni a Sorentón. Többféle bőrkárpit is rendelhető, a legdrágább nappabőr felára 500 000 Ft. Mint a sofőrös limuzinokban: az anyósülést hátulról is lehet mozgatni. A gombok mellett USB-csatlakozót találunk

Terebélyes ülések, látványos középkonzol, ízlésesen, hátulról megvilágított dekorelemek fogadnak, és akkor még nem beszéltünk a bumszli előválasztó kar helyére érkező forgótárcsáról és a digitális műszerfalról. Az egy dolog, hogy a műszeregység több grafikát is felvonultat, az igazi érdekessége az, hogy sávváltáskor a főműszerek átalakulnak és a helyükön élőkép mutatja a holtteret. A képeket az autó külső visszapillantó tükreinek házába épített nagy felbontású, nagylátószögű kamerák közvetítik. Miközben a vezetéssegédek sora is bővült, például a fékasszisztens friss fejlesztése megakadályozza a ráfutásos baleseteknél jellemző, többszörös ütközést, a Sorento igazi aduásza továbbra is a kényelem és a tágasság. Az első ülések komfortszintje vetekszik a prémium szabadidő-autókéval, és bizony a táncteremnyi hátsó lábtér kapcsán is csak szuperlatívuszokban lehet beszélni a nagy Kiáról. Ha kütyümániás családtagok vagy gyerekek utaznak hátul, nyilván örülnek majd annak, hogy nemcsak középen, a szellőzőrostélyok alatt, hanem az első ülések oldalában is találunk USB-csatlakozót. A hátsó ajtók pedig pohártartót és akár egy literes palackot is elnyelő rekeszt vonultatnak fel – családi autóként tényleg remekel a Sorento.

A hibrid ereje bőséges, fogyasztása alacsony, de villanymotorral meglepően kis távolságokat tud csak megtenni

A 350 000 Ft-os felárért rendelhető, harmadik sorban lévő ülések inkább csak gyermekeknek ajánlhatók, már csak azért is, mert a beszálláshoz hajlékonynak kell lenni, ugyanakkor az USB-csatlakozó és az állítható szellőzés innen sem hiányozhat. Ha a padlóból kihajtható, két hátsó ülés használatban van, 179 liternyi helyre pakolhatunk, de öt üléssel gigászi, 608 literes a raktér.

Nagyon hajlékonynak kell lenni a harmadik sorba való bemászáshoz, a helykínálat is inkább gyermekeknek lehet elfogadható

És milyen vezetni? Pihentető. A rugózás nagyon finom, a Sorento méltóságteljesen veszi a fekvőrendörőket és útegyenetlenségeket, egyedül a keresztbordákon fogy el a tudománya. A modellváltás nagy újdonsága, a hibrid hajtáslánc kapcsán viszont vegyesek a benyomások. Az volt az érzésem, hogy ahhoz képest, hogy egy full-hibrid autóban ülök, az 1,6 literes, turbós benzinmotort keveset pihenteti a rendszer, sík úton is szerénynek tűnt az a távolság, amit tisztán villanymotorral tudunk megtenni. A másik, hogy hiába van 230 lóerőnk, emelkedőn sokszor indokolatlanul magas a fordulatszám – nyilván ebben szerepet játszik a hatfokozatú automatikus váltó is. Egyébként ha önmagában a teljesítményt nézzük, nem lehet panaszunk, minden forgalmi szituációban bőséges az erőtartalék, és azt is el kell ismerni, hogy a benzinmotor finoman indul be. A takarékosság terén domborít igazán nagyot a HEV verzió, a 7,4 literes tesztátlag több mint tisztességes egy ilyen méretű és teljesítményű autótól, vagyis ebből a szempontból tényleg alternatívája lehet a dízelnek. De csak akkor, ha nem akarunk nagyobb utánfutót húzni, a hibridre ugyanis 2500 helyett csak 1650 kg-os vontatmányt akaszthatunk.

A hátsó ülések használatával is korrekt, 179 literes rakterünk marad

A Sorento 12,5 milliós alapára és az összkerékhajtású hibrid 13,6 milliós belépője is jó ajánlatnak számít, főleg, hogy az alapfelszereltség teljes, az aktív sávtartótól kezdve a tolatókamerán át a full-LED-es fényszóróig számos fontos tételt már a báziskivitelek is felvonultatnak. De az igazi fegyvertény mégiscsak az, hogy egy jól felszerelt Honda CR-V vagy Toyota RAV4-es áráért kínál a Kia egy olyan autót, amely tágasságával és minőségével inkább már a 19,5 milliós Volvo XC90-es ellenfelének tekinthető.

Finoman, méltóságteljesen rugózik a nagy Kia

TETSZETT
• tágas, praktikus belső
• minőségérzet
• fogyasztás
• ár-érték arány
NEM TETSZETT
• néha tétova váltó
• benzinmotor hangja

ÖSSZEGZÉS
Valahogy így képzeli el az ember az igazi generációváltást: külsejét és műszaki tartalmát tekintve is gyökeres a változás az elődhöz képest. Az autó általános minősége, kényelme és tágassága egészen meggyőző, egyedül a hibrid hajtáson lenne még mit csiszolni. Az újdonság ár-érték aránya – a hét évig vagy 150 ezer kilométerig tartó garanciát is figyelembe véve – több mint korrekt.

Kia Sorento 1.6 T-GDi HEV 4WD
Összlökettérfogat: 1598 cm3
Hengerek/szelepek: S4/16 turbó
BENZINMOTOR
Max. teljesítmény: 132 kW/180 LE 5500/perc
Max. forgatónyomaték: 265 Nm 1500-4500/perc
VILLANYMOTOR
Max. teljesítmény: 44 kW/60 LE
Max. forgatónyomaték: 264 Nm
HIBRIDRENDSZER
Max. teljesítmény: 169 kW/230 LE
Hoss./szél./mag.: 4810/1900/1700 mm
Tengelytáv: 2815 mm
Saját tömeg: 1783 kg
Csomagtér: 179/608/1996 l
Üzemanyagtank: 67 l
Gyorsulás 0-100 km/h: 9,0 s
Max. sebesség: 193 km/h
Átlagfogyasztás: 6,8 l/100 km
Tesztfogyasztás: 7,4 l/100 km
CO2-kibocsátás: 155 g/km
A modell alapára: 12 490 000 Ft (Sorento 2.2 CRDI 2WD)
A tesztelt verzió ára: 13 590 000

A cikk forrása: automotor.hu