Jönnek a kínai autók: a Nagy Fal adja a másikat is

Európából nézve néha vicces, hogyan próbálkoznak a kínai autógyártók betörni erre a piacra, ahol a régi, megszokott márkák mellett még azok sem tudnak labdába rúgni, amelyeket hagyományos, neves gyártók hoznak létre. A Mercedes egyszer már belebukott a Maybach feltámasztásába, a Nissan pedig kivonta az Amerikában sikeres Infiniti márkát, mert veszteséges volt. A Citroënből kreált DS márka sem váltotta meg a világot az első nekifutásra, azt pedig, hogy mi lesz a spanyol Seat által létrehozott Cupra márkából, már végképp nem tudjuk.

Ehhez képest a Great Wall Motors, vagyis a Nagy Falról elnevezett, 1984-ben alapított autógyár rögtön két márkával is megérkezett a Müncheni Autószalonra: az egyik a fiatalos és cuki Ora/O2 nevű márka a Cat, azaz macska nevű autója, amit kizárólag elektromos hajtással terveznek árusítani. A második márka a Wey nevet viseli, és a prémium vonalat képviseli: rögtön két SUV-modellt is bemutattak, Coffée 01 és Coffée 02 néven.

A kínai cég Münchenben nyitja meg élményközpontját, és egyelőre a német piacra koncentrálnak, de később a közép-európai piacok is szóba jöhetnek, majd meglátjuk – mondták a standon. Mindenesetre a Coffée 01 és 02 árai úgy 50 ezer euró környékén alakulnak – hogy pontosan mennyi lesz, még nem tudják. A két modell nagyon hasonló, a 01-es picivel nagyobb, de az árban nem lesz nagy különbség. Mindenesetre 50 ezer euró nem kis pénz, még akkor sem, ha ezek az autók csakis plug-in, azaz tölthető hibrid hajtással lesznek kaphatók: magyar forintban ez bő 17 millió forint, de a regadó és a magas áfa miatt én megelőlegeznék itthonra akár 20 milliót is.

Egy kínai autóért?!

Európai lokálpatrióta szemszögből nézve ez sok, egy ismeretlen és történelem nélküli autóért, aminek még a nevét sem tudták eldönteni. A Coffée 01-et korábban Mocha/Mokka néven mutogatták, de a német piac kedvéért inkább átkeresztelték, mert túlzottan hasonlított az Opel Mokkára. De ennél sokkal fontosabb, hogy ez nem úgy tölthető hibrid, ahogy azt mifelénk szokás: általában 30-50 km-t tudnak megtenni a most kapható plug-in hibridek, de a Coffée 01 hatótávolsága 150 km, ami már bárkinek elég a napi járásra. A titok nyitja az, hogy az akkucsomag egészen nagy kapacitású, 41,8 kWh, sok tisztán elektromos autóban ennél kisebb van. A 135 kW (184 LE) teljesítményű villanymotor a hátsó tengelyt hajtja, és a Kávé 01 pusztán ennek az erejével hét másodperc alatt gyorsít nulláról százra.

Csakhogy ebben van benne még elöl is egy 2 literes, turbós benzinmotor (150 kW, 204 LE) is, valamint egy 9 fokozatú duplakuplungos váltó is, amibe szintén beépítettek egy villanymotort. A műszaki infók hiányosak, a sajtóanyag szerint a villanymotor(ok) és a benzinmotor összteljesítménye eléri a 350 kW-ot (476 LE). A gyári adatok szerint a rendszernyomaték 847 Nm, ami már egy kamionnak is elég lenne. Teljes erőbedobással a Coffée 01-nek elég öt másodperc is a százra gyorsításhoz, noha a tömege meghaladja a 2,2 tonnát. Tegyük hozzá, a SUV hossza 4 méter 86 centi, a tengelytávja pedig 2 méter 91 centi, vagyis minden irányban hatalmas.

Érdekes módon egyébként nem is ezekkel a paraméterekkel akarták először lenyűgözni a sajtót, a sajtóanyag a mesterséges intelligenciát méltatja és az intelligens cockpitet, aminek a lelke a legfrissebb Qualcomm Snapdragon 8155 chip. A rendszer mesterséges intelligencia segítségével folyamatosan tanul és frissíti magát, de hogy pontosan mit tanul, azt nem tudjuk. Mindenesetre van big data is, meg 5G és wifi, szóval egy biztos: a négy kijelző valamelyikén valószínűleg megnézhetők a legfontosabb Tik-Tok videók arról, hogy mi történik, amikor egy macska fejére dobsz egy lapkasajtot.

A belső térben egyébként valóban négyféle kijelző van: a vezető előtt a műszeregység egy 9,2 colos, a középső kijelző 14,6 col(!), csak a klíma vezérlésének van egy újabb 9 colos képernyő, a kiterjesztett valóság szélvédőre történő kivetítésére pedig van még egy head up display. A kiállított példányokon ezek nem működtek, mindenesetre ha nem is sok új formai ötletet mutat a belső tér, de a minősége simán megüti az európai szintet. A Coffée 01-et meglehetősen körbeszenzorozták, körbekamera, 12 ultrahangos szenzor és 5 mm-es hullámhosszú radar vizslatja a környezetét, és valamiféle automatizált vezetésre is képes autópályán a Highway Assist rendszer, de hogy ez mennyire önvezetés, azt nem tudni. Egy biztos, van 3D-s tárgyfelismerő képessége a Wey-nek.

A Wey Coffée 02 valamivel szerényebb és rövidebb gép, a hossza 4,67 méter. Ez is plug-in hibrid, de egy kisebb, 1,5 literes turbós benzinmotor köré épül a rendszer, aminek az összteljesítménye 237 LE és a nyomatéka 550 Nm. Első benyomásra körülbelül a Toyota RAV4-esnek felel meg, pár formai megoldása is emlékeztet a Toyotára. Ő is most kapta a Coffée 02 nevet, eredetileg Latte néven mutatták be a hazájában. Úgy látszik, a Wey-nél nagyon rápörögtek a koffein-témára, biztos sokat álmodoztak korábban egy Suzuki Capuccinóról.

A Wey még egy meg nem nevezett, nagyon hosszú koncepcióbuszt is kiállított, az bőven megvolt öt méter, mindössze öt, összevissza variálható belsővel, forgózsámolyon hátraforduló első székekkel, leghátul luxusszintű fotelekkel. Ez persze csak játék, bár a Wey állítólag kisbuszokkal is szeretne megjelenni később Európában.

A Great Wall Motors (GWM) amúgy egy érdekes cég: hazájában 60 ezer dolgozója van, évi 1,1 millió autót gyárt, és összesen öt márkanéven árulja a gyártmányait, mellesleg most vásárolta meg a Daimler brazil gyárát, amit Mercedesek gyártására építettek alig öt éve. A Wey autók mellett Great Wall néven terepjárókat és pickupokat, Haval néven minőségibb SUV-kat, Ora néven fiatalos, kisebb autókat árulnak elektromos hajtással. Itt-ott persze egy kis nyúlás is belefér, az Oránál van VW Bogár-utánérzésű típus négy ajtóval, van Smart Forfour-utánzat is. Az ötödik márka pedig a Tank, és az autók tényleg olyanok, mint amit a név sugall.

Egyszer már bolgár összeszereléssel is próbálkoztak Európában, sőt, magyar importőre is volt a Great Wall márkának, de az üzem is, és vele az importőrség is befuccsolt, mert nem tudtak/akartak megfelelni az EU-s emissziós és biztonsági normáknak. Érdemes elolvasni a bulgáriai termelési riportunkat, mert ez a mostani Great Wall megjelenés már nem ez a hátsó ajtón beosonós módszert követi. Az Ora és a Wey müncheni standja méretben és minőségben is bármelyik neves cég becsületére vált volna, és lazán lepipált olyanokat, mint a Ford, Polestar, hogy a távol maradókat ne is említsem. A Great Wall 2022-től rátöri az ajtót a német prémium gyártókra, méghozzá hazai pályán.

De nem lesz könnyű menet, az biztos.

A cikk forrása: totalcar.hu