Ez a vadonatúj Lexus NX. Tényleg, nem vicc!

Egyre többször futunk bele ebbe a fura jelenségbe: amikor egy nagy gyártó komoly tervezőgárdája készít valamit, ami ránézésre pont ugyanolyan, mint az előző modell. A különbség annyi, hogy egy közös csavar sincs a két autó között, ám valamiért az a döntés születik a legmagasabb szinten, hogy erről ne nagyon tudjon a vásárló.

A Lexus esetében pontosan ez történt, de erről még a sajtó képviselőinek sem szóltak: hosszas előadás szólt arról, hogy mennyivel jobb kiállású ez az új NX, mint a régi. Közben a képeket nézve az volt az érzésem, hogy semmin, de tényleg semmin, semennyit nem változtattak a külső dizájnon.

Nagyítóval keresve az eltéréseket azért feltűnnek apróságok: letisztultabb formájúak a lámpatestek, más a homokóra-hűtőrács mintázata, kicsit más élek mentén törnek az autó oldalán a felületek. A méretek is változtak: két centivel nagyobb a hossz és a szélesség, hárommal a tengelytáv, féllel a magasság. Ezt még mérőszalaggal a kézben sem lenne egyszerű kisakkozni egy ilyen, bő 4,6 méteres autónál, látványra pedig még annyira sem feltűnő a méretváltozás.

A magyarázat viszonylag kézenfekvő: a Lexus NX első generációja, amelyet 2015 óta kínálnak, elég jól fogyott: ahogy az egyik gyári szakember fogalmazta, fontos része volt benne, hogy a Lexus végre releváns piaci szereplővé kezdett válni az utóbbi tíz év során. Nyilván az volt a cél, hogy megtartsák a lendületet, így nem engedtek teret a formatervezők kreativitásának, nehogy még elriasszák a vásárlókat egy meredekebb megoldással.

Pedig az autó lényegében teljesen új, az előd alkatrészeiből 5% maradt meg csupán.  A TNGA globális platform K változatára épül, akár az aktuális Toyota RAV4-es. Más a motorválaszték is: kétféle hibrid, és kétféle benzines kivitel készül majd. Az RX450h+ a csúcsmodell, ebbe 306 lóerő összteljesítményű konnektoros hibrid hajtást építenek, 63 km elektromos hatótávval, és padló alatti, 18,1 kWh-s akkumulátorcsomaggal. A másik nemzetközi változat, az RX350h a Toyota hagyományos hibrid hajtásrendszerét kapja meg: ez 242 lóerő összteljesítményt ígér.

A két hibriden felül lesz még két tisztán benzinmotoros változat is, amelyet Oroszországba és Kelet-Európába szánnak, így van rá esély, hogy nálunk is felbukkan valamelyik. Az NX350 jelzésű modellbe 2,4 literes turbós négyhengeres kerül, 279 lóerővel, amelyhez nyolcfokozatú automata váltó jár. Az abszolút alapkivitel pedig 2,5 literes szívó négyhegerest kap, 199 lóerővel.

A két hibrid változatban elektromos összkerék-hajtás dolgozik, azaz hátul egy villanymotor hajt, ha szükséges, míg a két benzines változatba a jól ismert hagyományos, kardános megoldás kerül.

Igazából a belső tér teszi egyértelművé, hogy mennyire nem a régi NX-et látjuk. Itt már minden kijelzés digitális – az óracsoportot is LCD kijelzőre cserélték – és a képernyők is sokkal nagyobbak. Az egyszerűbb kivitelekbe 9,8 hüvelykes középső érintőképernyő kerül, de a drágább Lexus Link Pro rendszerhez 14 hüvelykes képernyő jár, amely tényleg uralja a látványt.

Természetesen kényelmi és biztonsági elektronikában is hozza a típus a kategóriában kötelező szintet, ami egyben azt is jelenti, hogy ilyen szempontból törvényszerűen nagy az előrelépés a hat évvel ezelőtti első NX generációhoz képest.

A lényeg az, hogy senki ne nevesse ki a Lexust, amiért ráírják az NX-re, hogy új: a látvány ellenére tényleg az, és az adatok alapján valószínűsíthető, hogy takarékosabb, gyorsabb, és a telefonjainkkal jobban kommunikáló autó lesz, mint az elődje. Hogy mennyivel, az persze csak később derül ki: az európai bevezetést a negyedik negyedévre ígérik.

A cikk forrása: totalcar.hu